DATUM

dinsdag 5 Juni 2018

TIJD

Zie onderaan deze pagina voor de tijdstippen

DOELGROEP

professional
student
jongere
fan

CONTACT

Kunsthal Helmond
F.J. van Thielpark 7
5707 BX Helmond

0492-587716
info@kunsthalhelmond.nl

kosten: € 10

aanmelden niet nodig

Rondleiding tentoonstelling Van Spierkracht tot Robotproof

Conservator Annemieke Hogervorst geeft een rondleiding door de tentoonstelling Van Spierkracht tot Robotproof in Kunsthal Helmond.

De ruim dertig kunstwerken omspannen een periode van meer dan 125 jaar en tonen hoe arbeid, werkplek en werkomstandigheden veranderd zijn. Beeldende kunstenaars hebben deze ontwikkelingen vastgelegd met compassie, humor, verwondering of verontwaardiging. De expositie toont kunstwerken uit de collectie Mens en werk van Museum Helmond en een aantal unieke bruiklenen.

 

Fysieke arbeiderskracht
Hoewel zo’n 150 jaar geleden de mechanisatie van het werkproces begint, blijft de inzet van de fysieke kracht van de arbeider groot. Op schilderijen van rond 1900 gemaakt door onder meer Anton van Rappard en de Fransman Maximilien Luce, zijn sterke mannen met vereende krachten aan het werk. Door de toenemende inzet van machines en meer recent die van de automatisering is spierkracht steeds minder van belang geworden. De stoere arbeider is vervangen door de man of vrouw die achteroverleunend in een stoel naar een beeldscherm staart. Fotografen Hans van der Meer en Thijs Wolzak leggen dit op licht humoristische wijze vast.

 

Anonimiteit
De tentoonstelling toont dat de zichtbaarheid van kleine werkplaatsen midden in de stad is ingewisseld voor anonieme blokvormige gebouwen langs de snelweg. Ze zijn in al hun steriliteit gefotografeerd door Frank Breuer, die tot de Düsseldorfer Schule gerekend wordt. Arbeidsintensieve productie is verplaatst naar China en andere Aziatische landen omdat daar werkkrachten goedkoop zijn. Edward Burtynsky laat in zijn fotowerk de enormiteit van de fabrieken in dit land zien.

 

Werkstress
Fysieke overbelasting is in ruim een eeuw veranderd in werkstress. Michael Wolf legt dood-vermoeide Japanners op de foto vast die staande slapen in de metro. Soms blijven zaken hetzelfde maar krijgen een ander gezicht: de lange werkdag van de fabrieksarbeider van toen wordt nu gemaakt door de hoger opgeleide in het bedrijfsleven en de financiële wereld. De foto’s uit de serie Bankrun van Reinier Gerritsen spreken hiervan boekdelen.

 

Italië
Dat de economische situatie in Italië nog altijd niet rooskleurig is, is bekend. In de tentoonstelling geeft Michele Borzoni het huidige werklandschap een gezicht in zijn indrukwekkende foto-documentaire Forza Lavoro (Werkkracht). Hij toont ons jeugdwerkloosheid, faillissementen, de tanende macht van de vakbonden of de ellende van werken in de illegaliteit. Wat zich in zijn land afspeelt, geldt in min of meerdere mate voor alle (Europese) landen, dus ook voor Nederland.

 

Robotproof
Tot slot laat de Franse fotograaf Vincent Fournier op enorme, detailrijke foto’s zien hoe wij de robot alleen lijken te accepteren als deze zoveel mogelijk in uiterlijk en gedrag op ons lijkt. Maar zijn we wel voldoende robotproof om aan het werk te blijven?

 

De toeslag voor de instaprondleiding is €2,00 dit is exclusief de entree tot het museum. Bezoekers hoeven zich niet aan te melden voor de rondleiding.
Meer informatie over de tentoonstelling en Museum Helmond vind je op www.museumhelmond.nl

DATA EN LOCATIES

dinsdag 5 Juni 2018

11:00

Museum Helmond

dinsdag 5 Juni 2018

14:30

Museum Helmond

une 9 explore more june 4 - june 9 explore more june 4 - june 9 explore more june 4 - june 9 explore more june 4 - june 9