donderdag 26 April Leerlingen Heerbeeck in Best doen mee aan WK Robotics

BEST / DETROIT - Wat begon met een project van drie derdejaars mechatronicastudenten van Fontys Hogeschool in Eindhoven, is veranderd in een mooie samenwerking met negen leerlingen van het Heerbeeck College in Best: Team PI.

Het in totaal 22-koppentellende Team PI mag nu naar Detroit (Verenigde Staten) om deel te nemen aan de First Robotics Competition (FRC). Maar wat is de FRC? Het team moet een robot bouwen om vervolgens met die robot in een strijd tegen andere teams – 400 tot 500 in totaal – opdrachten uit te voeren en zo veel mogelijk punten te verzamelen.. Zodra de opdracht bekend wordt gemaakt bij de teams, hebben ze zes weken de tijd om een robot in elkaar te zetten. ,,Dat is eigenlijk veel te weinig" legt Fontysstudent Ivan Spikmans (20) uit. ,,We hebben weekenden en nachten doorgewerkt aan het project.”

De bijzondere samenwerking van de Bestse middelbare school en de Fontysopleiding in Eindhoven kwam toevalligerwijs tot stand op de Dutch Technology Week. Spikmans was daar met medestudenten Anita Karki (22) en Willem Reuzer om hun project te promoten. Zij werden aangesproken door een docent van het Heerbeeck, die een mogelijkheid zag tot een samenwerking in het kader van Brainport. Scholen werken dan nauw samen met organisaties in de Brainportregio om zo de leerlingen beter voor te bereiden op een baan. Voor beide partijen een leerervaring.

Robots bouwen
Giel Wouters (16), Jentyl Dipakarta (16) en Rens Hermsen (15) zijn drie van de negen leerlingen die deelnemen aan het project. ,,Ik wilde wel iets met techniek gaan doen, maar ik wist nog niet precies wat. Vandaar dat dit project me een goede keuze leek”, vertelt Wouters. Ook Hermsen wilde proeven aan de techniek. Met name het bouwen van robots trok hem aan in deze opdracht.

Het trio is meegegaan naar de voorrondes in Arizona en zullen 23 april meegaan naar Detroit om daar de robot weer te besturen. Een wedstrijddag begint al vroeg met het uitreiken van de schema's. ,,Dan zie je pas tegen wie je speelt" vertelt Wouters. ,,Dan is het even snel een strategie bespreken en gaan.”

Spikmans vertelt over de alliances met andere teams, aangezien je drie tegen drie speelt in de wedstrijd. ,, Je probeert van tevoren wat dingen uit en je gebruikt ze daarna in het spel. De spanning en euforie die je voelt als het dan ook echt lukt, dat is goud waard.”

Voorbereiding
Rob van der Vorst, bij het project betrokken vanuit het Heerbeeck: ,,Omdat het vak computerscience zo populair is, willen we kijken om het vak robotica volgend jaar ook structureel aan te bieden.” Hij vertelt dat ze leerlingen goed willen voorbereiden op een eventuele technische opleiding. ,,De tijd en middelen zijn daar al voor vrijgemaakt. We hopen dat de deelnemers van dit project ambassadeurs willen zijn.”

Bekijk hier de resultaten van de wedstrijd in Amerika.

Bron: https://www.ed.nl
Foto: © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Nieuws